Home
Het museum
Openingstijden
Foto's Collectie
Foto's Heropening
Nieuws
Contact
Zo vindt u ons
Interessante links
Gastenboek

Geschiedenis

 

Het Maas en Waals Museum 1939 -1945 is een particulier initiatief, van oorsprong een verzameling, sinds 1993 ondergebracht in een vaste expositieruimte.

De verzameling is ontstaan uit belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog in het algemeen. Later bleek dat de streek over voldoende eigen geschiedenis beschikt zodat specialisatie in deze richting een logisch vervolg was.

Dankzij de vele donaties van de regionale bevolking kan men gerust spreken van een unieke collectie, ondergebracht in een kleine maar passende omgeving.

 

Wat zal er weer te zien zijn?

 

Ons museum heeft een ruime collectie documentatie afgewisseld met foto's, kaarten, affiches, uniformen en andere uitrustingsstukken. Verder zijn er tal van gebruiksvoorwerpen die typisch zijn voor de periode en/of streek.

Ook beschikt het museum over een eigen documentatiecentrum/archief en een uitgebreide bibliotheek waar men zelf onderzoek kan verrichten naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Er zijn verschillende diorama's waar u het dagelijkse leven in die periode kunt zien.

 

Kortom er zal veel te zien zijn, teveel om op te noemen, u moet zelf maar eens komen kijken in ons vernieuwde museum!

 

 

 

 

 

Waarom dit museum?

 

Bij veel mensen heeft de Tweede Wereldoorlog diepe sporen nagelaten en is de oorlog een herinnering aan angst voor verraad en razzia's, concentratiekampen, honger, schaarste, geweld, dood en onderdrukking.

Helaas zijn deze zaken nog steeds aan de orde van de dag.

Aan de hand van de Tweede Wereldoorlog en zijn voorgeschiedenis, kunnen we de na-oorlogse generaties duidelijk malen waartoe een dergelijk geweld kan leiden, zodat we die tijd niet zullen vergeten en er een duidelijkere roep zal komen om internationale problemen op een vredelievende wijze op te lossen.